Behandeling-depressie-met-MAGNETEN-straks-vergoed !!!

Op 30-06 j.l. stond dit bericht in de Volkskrant:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/behandeling-depressie-met-magneten-straks-vergoed~a4503557/

Verzekeraars: TMS in combinatie met gesprekstherapie werkt

Minimaal drie zorgverzekeraars gaan een nieuwe therapie vergoeden voor mensen met ernstige depressies bij wie pillen of gesprekstherapie geen soelaas bieden. Het gaat om TMS, Transcraniële Magnetische Stimulatie oftewel elektrische stimulatie van het brein.

De nieuwe techniek heeft zich volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wetenschappelijk bewezen en is veilig. Daarom adviseert ZN zijn leden TMS te vergoeden in combinatie met gesprekstherapie – voor patiënten die zijn uitbehandeld.

De grootste twee verzekeraars VGZ en Zilveren Kruis hebben deze week besloten dat advies op te volgen. De Friesland Zorgverzekeraar gaat dat ‘zeer binnenkort’ doen, aldus een woordvoerder. Naar verwachting zullen alle andere zorgverzekeraars volgen.

TMS is wijdverbreid in de VS en Engeland. In Nederland biedt een handvol psychologenpraktijken de therapie aan voor rekening van de patiënt.

Naar de effectiviteit van TMS wordt al sinds 1992 onderzoek gedaan. Volgens conservatieve schattingen werkt de therapie gemiddeld bij 3 op de 10 mensen met depressie die eerder tevergeefs pillen slikten of therapie volgden. Recent onderzoek laat zien dat de genezingskans stijgt als TMS wordt gecombineerd met gesprekstherapie.

Het werkingsmechanisme van TMS is nog niet helemaal ontrafeld, zoals ook van pillen en gesprekstherapie niet precies bekend is waarom het werkt. Bij TMS worden met elektrische pulsen hersencellen, afhankelijk van de gebruikte frequentie, aangezet tot meer of minder activiteit. Het doel is de balans in de prefrontale hersenschors, waar emoties worden gecontroleerd, te herstellen.

Behandeling depressie met magneten straks vergoed

©

Uitkomst

TMS is vele malen minder ingrijpend dan ECT – vroeger ook wel elektroshocks genoemd

Voor depressieve klachten die niet weggaan door praten of pillen, resteert op dit moment alleen ECT – vroeger ook wel elektroshocks genoemd. TMS is vele malen minder ingrijpend. De patiënt hoeft niet onder narcose, niet opgenomen in het ziekenhuis. Mogelijke bijwerkingen zijn gering en mild: lichte hoofdpijn en duizeligheid. De behandeling duurt 20 minuten en moet de eerste zes weken dagelijks worden herhaald. Daarom wordt ook wel over rTMS gesproken, de r staat voor repetitief.

Iris Sommer, hoogleraar psychotische stoornissen is enthousiast dat verzekeraars TMS gaan vergoeden. ‘Volkomen logisch gezien de stand van de wetenschap. Het effect van TMS is bescheiden, maar dat geldt voor alle behandelingen tegen depressie. Voor sommige patiënten is het een uitkomst.’

Laat mensen toch kiezen wat het best bij ze past

Hoogleraar Iris Sommer

Ze vindt het jammer dat verzekeraars met TMS gaan wachten tot patiënten eerst pillen en therapie hebben geprobeerd. ‘Hoe langer je wacht des te lastiger het is een depressie te genezen.’ Ook vindt ze het jammer dat patiënten TMS moeten combineren met cognitieve gedragstherapie. ‘Niet iedereen praat even makkelijk. Laat mensen toch kiezen wat het best bij ze past.’

De medisch adviseurs binnen ZN waren unaniem over het advies aan de zorgverzekeraars om TMS bij onbehandelbare depressies te vergoeden. Daarom is de verwachting dat alle verzekeraars zullen volgen. VGZ en Zilveren Kruis hebben samen een marktaandeel van 50 procent.